Ik las deze week met veel interesse onderstaand artikel: https://nos.nl/…/2317505-ruzie-met-de-universiteit-over-een…

Samengevat beschrijft dit artikel dat ideeën die studenten ontwikkelen, veelal op technische universiteiten, onderdeel worden van juridische discussies over het eigenaarschap. Het gaat er hierbij om wie de eigenaar is van de uitvinding.

Als Ideeënfabriek brengt dit artikel wel het een en ander bij me te weeg. Tijdens mijn carrière bij Philips/NXP was het mijn onderscheidend vermogen om met ideeën te komen die processen verbeterden, efficiënter maakten of de sales verhoogden. Ik stond er niet of nauwelijks bij stil over het eigenaarschap van het idee. En soms kwam het ook wel eens voor dat mijn idee niet gehoord werd en een tijd later als een groot project werd uitgerold door een ander. Dat schuurde natuurlijk wel een beetje, maar het weerhield me er niet van om mijn ideeën te blijven delen en uitwerken. En dat geldt in mijn ondernemerschap eigenlijk precies hetzelfde.

Wanneer ben je nu echt eigenaar van een idee? Is dat de bedenker, is dat de meedenker, is dat de uitvoerder of is dit zelfs de gebruiker van de uitvinding? En is het idee echt zelf bedacht of ben je (onbewust) geïnspireerd door andere ideeën of gedachtegoed van mensen? Geen makkelijke discussie en daar komen we ook zeker niet uit, want je hebt met zoveel verschillende factoren te maken zoals commercieel belang, juridische overeenkomsten maar vaak ook ego.

Ik vind het idee van inhoud voorzien, in beweging krijgen om uiteindelijk verder ontwikkeld te kunnen worden het allerbelangrijkste. Niet het eigenaarschap van het idee. Enorm jammer om te lezen dat briljante ideeën en uitvindingen geen doorgang kunnen vinden omdat er gestecheld moet worden over het eigenaarschap.

Ik hoor graag jullie ervaring omtrent dit thema of wat jullie hiervan vinden!

 

Help wie heeft mij bedacht?